Title
Secundaire voedselallergieën: een diagnostische uitdaging Secundaire voedselallergieën: een diagnostische uitdaging
Author
Faculty/Department
Faculty of Medicine and Health Sciences
Publication type
article
Publication
Leuven ,
Subject
Human medicine
Source (journal)
Tijdschrift voor geneeskunde. - Leuven
Volume/pages
65(2009) :13 , p. 598-604
ISSN
0371-683X
Carrier
E
Target language
Dutch (dut)
Affiliation
University of Antwerp
Abstract
Secundaire voedselallergieën ontstaan doorgaans als gevolg van een voorafgaande allergie voor pollen of natuurrubberlatex. Kruisreactiviteit is daarbij het onderliggende mechanisme. Allergenen aanwezig in pollen en natuurlijke latex kunnen de productie van IgE-antistoffen uitlokken die kunnen reageren met structuurhomologen aanwezig in groenten en fruit. De diagnose van een secundaire voedselallergie wordt vooral bemoeilijkt door de lage specificiteit van de traditionele IgE-testen die geen onderscheid maken tussen sensibilisate en echte allergie. Nieuwe technologieën zoals asofielenactivatietesten en gezuiverde evenals recombinante allergenen vormen ongetwijfeld een diagnostische aanwinst.
Handle